fredag 17. september 2010

Fåvnesmål

Eddadikta ble truleg funnet på Island i 1643. Forfattar på samlingane er ikkje nemnt. Eddadikta tar plass i gamle dagar, der dei fortel og beskrivar om heltar, gudar og vikingar. De er også krydra med ein god del søskensjalusi, kamp, vanskjebne og griskheit.
Den eldre Edda er ein samling av både gudedikt og heltedikt. Ingen av dikta har nokon spesiell forfattar. Dikta fortel frå gamledagar. Dei er mytar – norrøn mytelogi, gudane står sentralt (Tor og Odin).
Eddadikta er delt inn i to grupper; gudedikt, der kunnskaps- visdomsdikt og forteljande dikt om dei norrøne gudane er sentralt. Den siste gruppa i eddadikta er; heltedikt, der episke dikt, og forteljande dikt er byggeklossane. Dei levde på folkemunne i ein god stund før dei ble nedskrivne. Her er det holmgangar og kampar som er eit kjent kjenneteikn.
I nyare tid, er ”Fåvnesmål” kaldt heltekvad. ”Fåvnesmål” er ein diktsamling på mange vers. Den handlar om drapet på Fåvne, der Sigurd er den skyldige. Han er i dag ein av dei mest viktige av dei nordeuropeiske segnheltane. Fåvnesmål er eit av mange eddadikt som handlar om Sigurd som drap ormen Fåvne. Diktsamlinga ”Fåvnesmål” er eit av dei eldste skriftene frå norrøn tid.


Forteljingane om Sigurd tar plass i Middelalderen, tidleg i år 400. Sigurd giftar seg med kongens dotter, Gudrun, systera til Gunnar og Hogne.
Fåvnesmål fortel korleis drapet mellom Sigurd og Fåvne held te. Før Fåvne døyr, drar Sigurd heim utan skatten. Fåvne sender Sigurd på Regin, noe som utviklar seg til ein større holmgang. Når Fåvne har daud, vil Regin ete heile hjerte til Fåvne. Hjertet til Fåvne skal steikast på eit bål, ifølge Sigurd. Når Sigurd tek på hjartet til Fåvne, blir han brent. Etter denne hendinga kan han forstå fuglemål. Fuglane som han kan forstå, fortel han at Regin skal gjere oppgjer mot han.Kampen mellom liv og daud er stor. Omsidar drep han Regin, og tek mye gull frå Fåvnes bol og rir vidare i sin eiga retning - sitt eiga land.






1 kommentar:

  1. Eg synes bloggen din er kjempebra Astrid, du har gjort ein fin jobb med å hente informasjon frå ulike steder. Det hadde vært fint med eit bilde for å skape variasjon på bloggen din og gjerne hyperlinkar, så eg slipper å klippe ut linkane for å sjå på sidene du har funnet informasjonen på. Då hadde eg blitt glad 

    SvarSlett

Følgere